İşte Soru ve cevaplarıyla tekne ve römork çekmek. Ama Nasıl?
1. Römork kullanmak istiyorum, ne yapmalıyım?
En başta aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Daha sonra ise ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz.Seçimi yaparken, taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi hususlarda tercihinizi belirlemeniz gerekir.
2. Römork kullanmak için özel izne ihtiyaç var mıdır?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; yüklü ağırlığı 750Kg’a kadar römorklar için tescil işlemi gerekmemektedir. Yüklü ağırlığı 750Kg’ı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekmektedir.
3. Römork kullanımı için gereken kanuni şartlar nelerdir?
Bu konu Karayolları Trafik Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse; Çeken aracın plakasının römorka da takılması ya da yazılması gerekir. Yüklü ağırlığı 750 Kg üstünde olan römorkların tescil edilmesi ve sürücünün römorklu bir sınava girerek ehliyetine işletmesi gerekir. Hız sınırları römork çeken araçlara % 10 eksiği ile uygulanır. Tüm köprü ve otoyol geçişleri ek ücret ile mümkündür.
4. Çeki demiri kullanmak için gereken kanuni şartlar nelerdir?
Takılacak Çeki Demirinin, Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesinin olması ve yetkili montaj merkezlerinde takılması gerekir. Montajı takiben, çeki demiri araç ruhsatına işletilir.
5. Her araca römork takılabilir mi? Aracımın römork takma kapasitesini nasıl öğrenebilirim?
Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.
6. İhtiyacıma uygun römorku nasıl seçebilirim?
Seçiminizi yaparken, öncelikle taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir.
7. Çeki demirini kendim monte edebilir miyim?
Çeki demiri montajı, mekanik ve elektrik işlemlerden oluşmaktadır. Her iki işlemin de yetkili profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir.
8. Çeki demirini seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Çeki demirinin seçiminde, öncelikle ürünün Avrupa Topluluğu EC94/20 belgesine sahip olmasına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bu belgeye sahip olmayan çeki demirlerinde güvenlik sorunları yaşanabileceği gibi araç ruhsatına işletmek de mümkün olmayacaktır. Diğer önemli bir husus da aracınız için tasarlanmış ve üretilmiş bir çeki demiri kullanmaktır. Kullanım özellikleri açısından, sabit yada portatif topuzlu çeki demirleri arasında karar vermek gerekir.
Portatif topuzlu olanlar da, çıkartıldığında yeri dışarıdan belli olanlar ve olmayanlar olarak ayrılmaktadır. Çeki Demirleri, elektrik bağlantı kitleri ile birlikte kullanılır. Bu kitler, aracınızdan aldığı elektrik ve sinyal bilgisini çekilen römork yada karavanın sinyal sistemine iletir. Elektrik kitleri, Universal yada araca özel olmak üzere iki türlüdür.
9. Römork kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Römork kullanımında, hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından kurallara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan en önemlilerini römorkta da araç plakasının yer alması, römork elektrik sisteminin, stop lambası ve sinyallerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, Normal hız limitinin 10 km/s altında olduğunuza emin olmak, Ani frenajdan ve direksiyon hareketlerinden kaçınmak olarak kısaca sıralayabiliriz.
10. Trafikte römork kullanmak sürücü için zorluk yaratır mı?
Hayır. Römork aracınızın geçtiği her yerde sizi takip edecektir. Geri manevra araçta olduğunun tersine hareketlerle gerçekleştirilir. Çok kısa süreli bir çalışma ile alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.
11. Marina içerisinde hız limiti nedir?
Neredeyse tüm marinalarda belirlenmiş azami kara aracı hızı 10km/s’tir.
Römork ve tekne çekebileceğiniz o araçlar;
Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2018, 07:17
Römork ve tekne çekebileceğiniz o araçlar;
Nissan Navara 4×4 SE
Teknik Özellikler:
Vites Kutusu: 5 A/T
Motor Hacmi: 2488cc
Max. Tork: 450/2000 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 178 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.9 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3000 Kg
Maksimum Tırmanma Açısı: 39 derece
Fiyatı: 78.512 TL
Yorum: Bulunduğu segmentte pek çok rakibi olan Nissan Navara’nın rakiplerinin arasındaki en büyük avantajı mükemmel derecedeki süspansiyon dengesi. Özellikle şehir için kullanımda sürücü ve yolcuları sarsmayan süspansiyonlar, şehir dışında da, hem yol tutuş, hem güvenlik açısından Navara’yı ön planda yer almasını sağlıyor.
Mitsubishi L200 Intense A/T
Vites Kutusu: 4 A/T
Motor Hacmi: 2477cc Turbo Intercooler DI-D
Max. Tork: 314/2000 Nm/dd
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 166 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.4 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2700 Kg
Fiyatı: 67.038 TL
Yorum: Mitsubishi L200, artan konfor ve estetik özellikleriyle ticari araçtan güçlü yol otomobili meraklılarına göz kırpan modelin bir diğeri. Özellikle uygun fiyatıyla dikkat çeken L200 rakipleri gibi SUV segmentinin lüksüne pek yaklaşamasa da sert koşullar ve ağır yükler için ideal bir araç.
Toyota Hilux 3.0 4×4 Elegant A/T
Vites Kutusu: 5 A/T
Motor Hacmi: 2982cc
Max. Tork: 360/1400-3200 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 175 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.6 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2250 Kg
Fiyatı: 81.800 TL
Yorum: Tatmin edici sürüş dinamiklerine, büyük yükleme kapasitesine rağmen park etmedeki zorluğu ve ve motorun hacmine göre düşük torku, Hilux’u erişebileceği seviyenin biraz altında tutuyor. Yine de 3.0 litre 168 beygirlik versiyon oldukça yeterli bir güç ve çekme kapasitesi sunuyor. Ancak bunun altındaki motor seçenekleri bu kasayı boşken dahi taşımakta zorlanıyorlar. Otomobilin rahatsız süspansiyonu ve rüzgar gürültüsünü (büyük aynaların da payıyla) kabine fazla yansıtması da eksi özellikler. Ancak yine de Hilux, sevenleri ve standartları olan bir araç. Uygun fiyatı ve zengin donanım paketi, Toyota’nın avantajları.
Ssangyong Korando e-XDI 6A/T AWD
Vites Kutusu: 6 A/T
Motor Hacmi: 1998cc
Max. Tork: 360/2000-3000 Nm/dd
Silindi Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 186 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 7.5 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2000 Kg
Fiyatı: 78.490 TL
Yorum: Koreli üreticinin ürettiği ilk monokok şasi olma özelliği de taşıyan Korando, Ssangyong’un önceki modellerine göre oldukça büyük mesafe kaydetmiş durumda. Otomobilin sahip olduğu motor da yine Ssangyong’un geliştirdiği bir motor ve tüm Korando’lar aynı 173 beygir gücünde bir motora sahip. Kendi içinde pek çok yenilik ve gelişme içerse de Korando, belki de otomobil piyasasının en karışık segmenti olan SUV sınıfında henüz büyük bir aktör değil ve bu sınıfta alternatif arayanlara göz kırpıyor.
Isuzu D-Max 4×4 V-Cross 5 A/T
Vites Kutusu: 5 A/T
Motor Hacmi: 2499cc
Max. Tork: 400/1400-2000 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 180 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.4 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 78.418 TL
Yorum: 3500 Kg frensiz katar kapasitesi ile segmentinde, hatta üst segment SUV’lar arasında bile rakipsiz konumdaki Isuzu D-Max 4×4 V-Cross ile 4×2 ve 4×4 arasında rahatlıkla geçiş yapmak mümkün kılınmış. Bu özelliği sayesinde değişken yol şartlarına göre uyarlanabilen aktarım organları, yakıt tasarrufu da sağlıyor. Isıtmalı ön koltuklar, elektrik kumandalı sürücü koltuğu, 6 hava yastığı gibi daha üst segment SUV donanımlarına sahip bir pick up olan Isuzı D-Max, rakipleri karşısında pek çok yönden en ön sıralarda yer alıyor.
Volvo XC60 D5 AWD Advance
Vites Kutusu: 5 Vites Geartronic
Motor Hacmi: 2400cc
Max. Tork: 440/1500-3000 Nm/dd
Silindir Adedi: 5
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 205 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 6.4 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2000 Kg
Fiyatı: 222.950 TL
Yorum: Volvo’nun SUV segmentindeki büyük silahı XC60 üstün ve öncü şehir içi güvenlik önlemleri, sade fakat sportif tasarımı, performansı ve yakıt ekonomisi ile sınıfında zirveyi zorluyor. 6m önünü algılayan radar ve otomatik frenaj sistemi ile özellikle önden çarpma yaşamanın neredeyse imkansız olduğu XC60’ta lüks ve konforun sınırları da zorlanıyor. 2000 Kg çekme kapasitesine sahip otomobil, rakiplerindan fiyat olarak olmasa da, satış sonrası hizmetler (bakım v.s), yakıt giderleri ve vergi noktasında daha avantajlı bir konumda bulunuyor. Volvo’nun polestar ile işbirliği sonucu otomobilinizin gücünün yakıta etki etmeden ve garanti kapsamı dışına çıkmadan, yarım saatlik bir işlemle 20 beygir daha arttırılabildiğini de belirtelim.
Ford Ranger Wildtrak
Vites Kutusu: 6 A/T
Motor Hacmi: 3198cc
Max. Tork: 470/1750-2750 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 175 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 10 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 77.225 TL
Yorum: Ford, yenilenen Ranger ile tüm dünyada hem tasarım hem motor seçeneği ve güç noktasında segmentini alt üst etmiş durumda. Serinin en yüksek ve dolu modeli Wildtrak, görsel estetik, donanım ve 3500 kg’lık çekme kapasitesine karşılık 77.225 TL’lik fiyatlarıyla Pick-Up SUV karışımı araçlar arasında kensinlikle ilk tercih gibi görünüyor. Ülkemizdeki yaygın yedek parça ve servis ağı, otomobilin gelecek sene Dakar Rallisinde yer alacak olması da Ranger’i cazip kılan diğer faktörler. Yakıt tüketimi noktasında biraz bonkör görünen Ranger, şehir dışına çıkıldığında kendisini affettiren değerlere dönüyor.
Volkswagen Amarok Highline 2.0 BiTDI AWD
Vites Kutusu: Otomatik
Motor Hacmi: 1968cc
Max. Tork: 420/1750 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 179 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.2 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3000 Kg
Fiyatı: 89.770 TL
Yorum: 2010 yılında Dakar rallisinde hizmet aracı olarak binlerce mil, dünyanın en zorlu yollarında başarıyla ilerlemeyi başaran Amarok, dayanıklılığını ve performansını daha o zamandan kanıtlamıştı. Segmentin en lüks ve yakıt cimrisi üyesi olan Volkswagen Amarok, düşük motor hacmiyle vergide önemli avantaj sağlarken, bu hacimde bir motordan beklenmeyen müthiş tork ve performans değerleri sunuyor. Amarok ile hafta içi en zorlu işlerinize gidebilir, hafta sonu ise klas bir Volkswagen kullanıyor hissinizden hiçbir şey kaybetmeden ailenizle dolaşabilirsiniz. Hem lüks bir SUV, hem de güçlü bir ticari araç bileşimini en iyi yakalamış araç kesinlikle Amarok.
Jeep Grand Cherokee Limited
Vites Kutusu: 8 ileri Otomatik
Motor Hacmi: 2987cc
Max. Tork: 570/1800 Nm/dd
Silindir Adedi: 6
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 202 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 7.5 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: ?
Yorum: Bir efsanenin rejenerasyonu diyebileceğimiz Grand Cherokee artık daha avrupai bir tarza bürünmüş diyebiliriz. Fiat-GM çatısı altında birleşen markalardan birisi olan Jeep’in yeni Grand Cherokee Limited modeli akıl almaz lüks ve konfor özelliklerini baş döndürücü performası ile taçlandırıyor. 3500 km frenli treyler taşıma kapasitesine sahip otomobil, 100 km’de ortalama 7.5 litrelik yakıt tüketimiyle ve 1800 dd’da ürettiği 570 Nm tork ile dünyaları peşinize takıp sürükleyebileceğiniz bir araç.
Land Rover Discovery 4 SE TDV6 3.0 A/T
Vites Kutusu: 4WD 8 ileri Otomatik
Motor Hacmi: 2993cc
Max. Tork: 520/2000 Nm/dd
Silindir Adedi: 6
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 180 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.5 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 340.758 TL
Yorum: 2009 yılında büyük bir güncellemeden geçen Land Rover Discovery, 4. nesil şasisiyle 1989’dan beri hem yol, hem de arazi şartlarında mükemmellik iddiasını sürdürüyor. İngiliz mühendisliğinin sınırlarının buluştuğu Discovery, daha önceki versiyonlarının arazi koşullarındaki başarısına rağmen düzgün yol koşullarındaki rahatsızlığını ve konfor eksikliğini bu yeni modeliyle tamamen zihinlerden silecek. Geliştirilmiş motor hacmi ve baş döndürücü bir tork değerine sahip Discovery, büyük römorklar çekmek için de çok ideal bir lüks SUV.
Land Rover Discovery 4 SE TDV6 3.0 A/T
Vites Kutusu: 4WD 8 ileri Otomatik
Motor Hacmi: 2993cc
Max. Tork: 520/2000 Nm/dd
Silindir Adedi: 6
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 180 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 8.5 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 340.758 TL
Yorum: 2009 yılında büyük bir güncellemeden geçen Land Rover Discovery, 4. nesil şasisiyle 1989’dan beri hem yol, hem de arazi şartlarında mükemmellik iddiasını sürdürüyor. İngiliz mühendisliğinin sınırlarının buluştuğu Discovery, daha önceki versiyonlarının arazi koşullarındaki başarısına rağmen düzgün yol koşullarındaki rahatsızlığını ve konfor eksikliğini bu yeni modeliyle tamamen zihinlerden silecek. Geliştirilmiş motor hacmi ve baş döndürücü bir tork değerine sahip Discovery, büyük römorklar çekmek için de çok ideal bir lüks SUV.
Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD A/T
BMW X6 xDrive40d
Vites Kutusu: Steptronic 8 ileri Otomatik
Motor Hacmi: 2993cc
Max. Tork: 600/1500-2500 Nm/dd
Silindir Adedi: 6
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 236 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 7.5 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 394.000 TL
Yorum: Ekimizde yer alan baş aktörlerden bir diğeri daha. BMW X6 her ne kadar şasisinin tasarımı ve boyutları nedeniyle son kullanıcı tarafından bir segmente oturtulmakta güçlük yaşasa da, sedan bir BMW’nin üst düzey konfor ve performansını devasa bir şasiyle sunan harika bir lüks segment SUV. 3.0 litrelik motoruyla rakiplerinden daha ekonomik olan ve vergi avantajını beraberinde getiren X6, agresif çizgileri ile de gözleri üzerine çekmekte zorlanmıyor.
Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD A/T
Vites Kutusu: 6 ileri Tiptronik
Motor Hacmi: 1995cc
Max. Tork: 394/1600-2500 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 195 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 7.2 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2000 Kg
Fiyatı: 112.000 TL
Yorum: Baştan aşağı yenilenen tasarım dili ile hafif SUV’lar arasında farkını hemen hissettiren Sportage’ın 2000 kg’lık izin verilen çekme kapasitesi ve düşük yakıt tüketimi en önemli artıları. Kompakt şasisi ile şehir içi kullanımında da çok rahat edilen bir model olan Sportage’ın küçük SUV segmentinde liderliğini satış rakamlarıyla da perçinliyor.
Subaru Forester 2.0TD
Vites Kutusu: 6 ileri Düz
Motor Hacmi: 1998cc
Max. Tork: 350/3000 Nm/dd
Silindir Adedi: 4
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 186 km/s
Karma Yakıt Tüketimi: 6.4 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 2000 Kg
Fiyatı: 120.000+
Yorum: Japonya’nın belki de en özel otomobil markası, WRC’de yıllarca üst üste başarılar kazanan, Amerika’daki ralli serilerinde hala fırtına gibi esen Subaru’nun gururu Forester size her koşulda konforlu ve güvenli bir sürüş vaadediyor. Simetrik ağırlık dağılımı sayesinde dünyanın güvenlik noktasında referans otomobillerinden birisi olan Forester, Dizel motor seçeneği ile cüssesine göre çok da güçlü ve ekonomik.
Mercedes G350 Bluetec
Vites Kutusu: 7 ileri Tronik Plus
Motor Hacmi: 2987cc
Nominal Tork: 540/1600-2400 Nm/dd
Silindir Adedi: 6
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Hız: 175 km/s
Karma Yakıt Tüketimi:11.2 litre
Maksimum Çekme Kapasitesi: 3500 Kg
Fiyatı: 245.000 Euro
Yorum: Değerlendirmemizdeki muhtemelen en özel araç olan Mercedes G350 Mercedes’in 32 yıldır neredeyse aynı özelliklerle ürettiği bir otomobil efsanesi. 1979’da askeri amaçlarla üretilen ve ENOK adıyla Alman ordusuna halen hizmet eden G Klasse, tüm dünyada çıkılamayacak yere çıkan, gidilemeyecek yere giden bir araç olarak biliniyor. Dünya’nın yüzde yüz kilitli diferansiyele sahip tek seri üretim yol aracı olan G sınıfı size yolda bir tank ile ilerliyor hissini yaşatıyor. Römork çekme kapasitesi yasal olarak maksimum 3500 Kg olan G serisinin en önemli özelliği, bu kapasiteyi rakiplerinden çok daha dik eğimlerde de güvenle taşıyabiliyor olması. Yüzde enlik eğime dahi tırmanma kabiliyetine sahip G Sınıfı’na sahip olmanın, otomobil tarihinin bir parçasına da sahip olmak anlamına geldiği unutulmamalı.