MÜSİAD Otomotiv sektör kurulu başkanı Cengiz Arslan yaptığı yazılı açıklamada elektrikli otomobillerin günümüz itibariyle Dünyadaki ve Türkiye'deki durumuna dikkat çekerek "ekoloji çağında treni kaçırmayalım" uyarısında bulundu.
Arslan "elektrikli veya alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan otomobillerin gelecekte çok daha önemli bir sanayi sektörü olacağını, özellikle petrol ve diğer yeraltı kaynaklarının azalmaya başlamasının bu süreci hızlandıracağını" ifade etti. Ayrıca, elektrikli otomobil üretiminin, sanayide model geliştirme çalışmalarına öncü olacağını, kendi marka ve modelini arayan Türkiye'nin bu alana yönelmesinin stratejik öneminin farkında olunması gerektiğini söyledi.
Elektrikli otomobilin hava kirliliğine %85'e varan oranda azaltıcı etkide bulunduğunu, akaryakıtla çalışan bir iş makinesinin elektrikli motorla 1/30oranda azaltılabildiğini ifade eden ARSLAN, devlet nezdinde gerekli somut adımların bir an evvel atılması gerektiğini söyledi. Hükümetin bu konuya çok iyi niyetle yaklaştığını fakat bürokratik zeminin halihazırda olgunlaşmadığını belirten ARSLAN, Kuzey AVRUPA Ülkelerinde içten patlamalı yani akaryakıtla çalışan (benzin, mazot vb.) araçlara uygulanan vergilerin %180 artırıldığını, elektrikli otomobillerde sıfırlandığını, ilaveten elektrikli otomobil üretenlere otomobil başına 10 bin Euro teşvik verildiğini vurguladı. (Türkiye'de elektrikli otomobil üretimine bu tür bir teşvik bulunmuyor. ÖTV %3 ve üzerine %18 KDV uygulanıyor). İfade edilmesi gereken bir diğer avantaj ortalama yakıt tüketimindeki üstünlüktür. Örneğin, şu an için Türkiye yollarında en ekonomik yakıt sarfiyatına sahip bir araç km başına 30 kuruş yakmaktadır. Elektrikli bir otomobilin batarya dolum masrafını göz önüne aldığımızda, aynı mesafe elektrikli bir otomobille 3 kuruşa kat edilebilmektedir. Yani onda bir (1/10) tasarruf söz konusudur. Elektrikli otomobil teknolojisinde motor gücü, batarya dolum süresi ve batarya ömrü gibi hususlarda da çalışmalar inanılmaz bir hızla sürmektedir.
Bir sütlü tatlı fiyatına İstanbul'u dolaşabilmek
Son olarak İngiltere'de hükümetin aldığı kararla 2020 sonrası Londra'ya 50 km'den fazla içten patlamalı motorla çalışan araçların yaklaşamayacağını, 2018 sonrası Londra'da ticari taksi faaliyeti ruhsatı alabilmek için otomobilin mutlaka elektrikli olması gerektiği gibi bilgiler de veren ARSLAN, dünyanın yöneldiği bu trende bizim de kanat çırpmamız gerektiğinin elzem olduğunun altını çizdi. Ayrıca, benzinden alınan yüksek vergiler elektrikten alınmadığı için elektrik benzine göre daha ucuz olmaktadır. Bir sütlü tatlı fiyatına İstanbul'u dolaşabilmek, ses ve gazla rahatsız etmemek için elektrikli otomobil konforu kaçırılmayacak fırsat gibi görünüyor.
Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2014, 02:39