2020 yılının başından bu yana hem sıfır otomobilde hem de ikinci el piyasasında araç alımına bir önceki yıla göre ciddi bir talep artışı göze çarpıyor. Özellikle pandemi dönemi bitişi ile birlikte zirve yapan bu talep, ikinci el piyasasındaki kayıt dışı satışları arttırmış, bayiden alıp sıfır fiyatının üzerine satan fırsatçıları da beraberinde getirmişti. Yıllardır süregelen ikinci el pazarındaki bu kayıt dışı sistemi durdurmak için sene başından beri gündemde olan yönetmelik ise geçen hafta hayata geçirildi. Bu yönetmelik ile birlikte bir çok yenilik hayatımıza girerken, sistemin işleyişi sektörde olumlu tepki almış, fiyatların da normale dönmesi beklenmişti. İkinci el pazarında fiyatlar önceki döneme göre daha düşük oranda artış gösterse de yaşanan talep yine de artışı durdurmadı.
ORAN DÜŞTÜ
Sene başından bu yana artan ikinci el fiyatları pandemi sonrası dönemde özellikle haziran ve temmuz aylarında iyice yükselmişti. Fiyatlardaki artış oranı geçmiş aylarda ayın ilk 15 günü için ortalama yüzde 3 ila 4 arasında, kalan 15 günde de ortalama yüzde 4 ila 5 oranında oluyordu. Ağustos ayında ise bir farklılık yaşandı. Fiyatlar halen ufak bir ölçüde artış gösteriyor ancak bu oran yönetmelik sonrasında yüzde 0.70 ila yüzde 1.8 bandında kalmış durumda.
YÜKSEK OLMADI
Dataları değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Bu datadan şunu söylemek mümkün olabilir; yeni yönetmelik piyasaya bir beklenti getirmiş durumda ve bu çerçevede, fiyatların yüksek oranda sürekli artığı bir ikinci el piyasasında artışlar devam etmesine rağmen, artış oranları bu sefer geçmiş aylardaki gibi yüksek olmamış, düşmüş. Ancak yine de ikinci elde trend hala yukarı yönlü. Bununla birlikte, yeni yönetmeliği hem bireysel tüketiciler hem de satıcılar iyice kafalarında oturtmaya çalışıyor. Henüz yeni yönetmelik esaslarına tam olarak geçilmiş değil” dedi.
YIL SONUNA KADAR DEVAM EDER’
Talebin devam edeceği beklentisi en çok satan otomobillerdeki fiyat artışının da artmaya devam edeceğini ortaya koyuyor. Hüsamettin Yalçın, “Yeni yönetmeliğin eylül ayından itibaren ikinci el araç fiyatlarında düşüşe sebep olmayacağını, fiyat artış trendinin yıl sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
İKİNCİ EL ARAÇ, ALTIN VE DÖVİZDEN DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR
Adana'da Oto Alım Satım Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mehmed Güveloğlu, son dönemde ikinci el otomobil ticaretinin, döviz ve altından çok daha fazla para kazandırdığını belirterek, sıfır otomobil üretiminin hareketlenmediği takdirde fiyat artışlarının artarak devam edeceğini belirtti.
Koronavirüs salgınının sıfır otomobil üreticilerinde yarattığı olumsuz etki ve dövizde artış nedeniyle ikinci el otomobile yüksek talep oluştuğunu anlatan Mehmed Güveloğlu, ikinci el otomobil yatırımcılarının, altın ve döviz yatırımlarından daha fazla kazandığını belirtti. Sıfır otomobil üretiminin artmadığı sürece fiyatların artarak devam edeceğini kaydeden Güveloğlu, "İnsanlarımız ikinci elin yanı sıra hasarlı araçlara da ilgi göstermeye başladı. Normaline göre yüzde 30-35 daha ucuz. Vatandaşlar gerekli tamirlerini yaptırarak kullanıyorlar" dedi.
‘KEŞKE HİÇ SATMASAYDIM DAHA KARLIYDIM’
Kentte uzun yıllar oto galericilik yapan Kubilay Yardım ise normalde yüzde 5-10 kar marjıyla çalıştıklarını ancak pandemiden sonra araç bulmakta güçlük çektiklerini ve fiyatların dalgalandığını söyledi. İkinci elde adeta talep patlaması olduğuna dikkat çeken Yardım, "Döviz kurları ve altın düzeldiğinde normale döneceğini düşünüyoruz. 5-10 gün içerisinde arabaların fiyatları 5-10 bin TL artıyor. Keşke 6 ay önce arabalarımı vitrine çekip kapatsaymışım, hiç satmasaymışım daha karlıymışım. 200 bin TL'ye aldığım arabayı 235 bin TL'ye bulamıyorum" diye konuştu
Oto Galericiler Sitesi'ne otomobil satın almak için gelen Hakan İncekaş ise yüksek fiyatlar nedeniyle otomobillere sadece bakmakla yetindiğini söyledi. İncekaş, "Bugün baktığımız arabayı telefonla anlaşmamıza rağmen alamıyoruz, fiyat çıkıyor. 100 binlik araçta nereden baksan 1 hafta olmadan 15 bin TL fark ediyor. 100 bin TL bütçem var ama bu gidişle araba alamayacağız" dedi.
Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2020, 19:29