Skoda tarafından 4 yıl önce piyasaya sunulan ve markanın ilk suv modeli olan Yeti, kapsamlı bir yenilenme sürecinin ardından Türkiye pazarına da sunuldu. Yenilenen Yeti modelinin ‘yeti city’ ve ‘yeti outdoor’ olmak üzere 2 farklı tasarım seçeneği var.
Yeni yeti, kompakt suv sınıfın en tutumlu modellerinden biri olma iddasında . 1.6 litre TDI motor hem manuel, hem dsg otomatik şanzıman ile yakıt ekonomisi sunmayı hedeflemiş 1.6 litre tdı motor manuel şanzıman ile ortalama 4.6 litre yakıt tüketimine sahipken, dsg şanzıman seçeneği ile 5.0 litre yakıt tüketimiyle dizel motor ekonomisini dsg şanzımanın sürüş keyfiyle bütünleştirmiş. Ayrıca özel sipariş ile 2.0 litre 170 ps 4x4 seçeneği de gelebiliyor.
Yenilenen skoda yeti, aynı zamanda Dört yeni unsura daha kavuşmuş. Daha önceki modellerde de kullanılan çift taraflı kullanılabilen bagaj halısı, bagaj içinde bulunan ve çıkarılabilen led aydınlatması, sürücü koltuğunun altında bulunan eşya saklama gözü ve kapı içinde bulunan atık kutusu var. Araç 4223 mm uzunluğa, 1793 mm genişliğe ve 1691 mm yüksekliğe sahip.
Yeti, farklı donanımlarını da sunmaya devam etmiş . Bunlar arasında panoramik açılabilen sunroof, çift bölgeli otomatik klima, ısıtmalı ön koltuklar, hız sabitleyici, ısıtmalı ön cam veya elektrikli ayarlanabilen sürücü koltuğu yer alıyor. İç mekanın fonksiyonelliğini artıran ve üç arka koltuğun da bağımsız olarak katlanıp, istenirse de çıkartılabilmesine olanak tanıyan, skoda’nın varioflex arka koltuk sistemi yenilenen yeti‘de de dikkat çekici özellikler olarak öne çıkmış.
Her iki aracın ön bölümleri, daha yatay hatlarla, yenilen marka logosunu öne çıkaran ızgara tasarımı ve yeniden tasarlanan farlarla şekillendirilmiş. Yeti, octavia ve superb modellerinde de sunulan led teknolojili entegre gündüz farlarına sahip bi-xenon far seçeneğiyle de satın alınıyor. Skoda'nın yeni tasarım diline uygun olması açısından sis farları da dikdörtgen bir formda, ön tamponların alt kısımlarına yerleştirilmiş. Bununla beraber arka tasarımda da yine yeni skoda tasarım felsefesine göre yeniden yorumlanan bagaj kapağı tasarımı dikkat çekiyor. Kavisli hatlarla çek kristal işçiliğine gönderme yapan arka bagaj kapağı tasarımı, led arka far grubu seçeneğiyle bütünleşiyor. Dört yeni tasarımlı alaşım jant ve yeni eklenen gövde seçenekleri de diğer dikkat çeken unsurlar arasında.
Yeti city ve yeti outdoor arasındaki en belirgin farklılık, tamponları, yan çıtalar ve kapı eşiklerinde göze çarpıyor. Yeti city'de tamponlar, kapı eşikleri ve yan çıtalar gibi plastik bölümler gövde renginde olurken, yeti outdoor'da bu kısımlar siyah renkte bırakılmış. Ayrıca outdoor'da yan aynaların dışı gri renkte.
Yenilenen yeti'nin iç mekanı da, yeni üç kollu direksiyon seçenekleri, yeni döşemeler, koltuk kılıfları ve gösterge panelinde yer alan yeni dekoratif kaplamalarla eski modele göre farklılaşmış. Donanım paketlerine göre isteğe bağlı olarak direksiyon simidinin üzerinde krom ve deri detaylar yer alırken, radyo kontrol düğmeleri gibi fonksiyonel detaylar da bulunuyor.
Arka koltuktaki yolculara 1.027 mm diz mesafesi sunan yeti'nin 416 litre olan bagaj kapasitesi, koltuklar yatırıldığında 1.760 litreye kadar çıkarılabiliyor. Ayrıca düşük yükleme eşiği de, bagaj kullanımını pratik hale getiriyor.
Yeti greenline'de start-stop sistemi, fren enerjisi geri kazanımı ve düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler standart. Bu özellikler sonucunda yeti greenline 119 g/km co2 emisyon değeri sunuyor. Bununla birlikte yeti'de, 1.6 lt tdı motorla birlikte 7 ileri dsg otomatik şanzıman seçeneği de bulunacak. Bu motor ve şanzıman ikilisi ortalama 5,0 litrelik yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. Bu motor ve şanzıman kombinasyonu Türkiye’nin talebi sonucu skoda mühendisleri tarafından uyarlanmış.
Bunların yanı sıra yeti'nin 2.0 litre 170 hp'lik dizel motor seçeneği ise, artık dört tekerlekten çekiş sistemi ve 6 ileri çift kavramalı dsg otomatik şanzıman ile sunulacak.
Güncellenen skoda yeti, euroncap'te 5 yıldız almış olan selefiyle aynı derecede güvenli. Ayrıca tüm versiyonlarda 6 hava yastığı, esp sistemi standart olarak sunulacak. Hava yastıklarının sayısı istenirse ise dokuza kadar çıkarılabiliyor.
Aracın iç mekanında belirgin bir değişim olmamak ile birlikte ön görüş açısının genişliği a sütununun ergonomisi ve dashboard’ın tasarımı aracın artılarından ilginç olan kapı kilit butonun el freni hizasında ortada olması yine vw grupta gördüğümüz park ve geri optik sistem klasikleşmiş unsurlardan .tabii ilk göze çarpan geniş direksiyon tasarımı her ne kadar ilk anda büyük gibi gözükse de direksiyonun ele oturması . Ve ergonomisi güzel. Tabii tüm yüksek araçlarda olduğu gibi araç yüksek hızlarda rijit ve sert bir yapı sunuyor. Ve yol ile rüzgar sesi alabiliyor . Ama motorun devir ve performansı ile vites uyumu başarılı. Cam tavanının içeriyi bir hayli ferahlattığı araçta sert süspansiyon zaman zaman arkada oturan yolcuları rahatsız etse de genel anlamda araçla bütünleşmiş ve iyi tasarlanmış.
Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 23:41