Sürücüye önemli bilgiler veren bu sistemi doğru anlamak yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçmenin ilk adımıdır. Bu nedenle biz de sizler için motor uyarı işaretleri ve anlamları üzerine bir yazı hazırladık.
Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir?
Yanan motor ışığı araçta yaşanan farklı sorunlara işaret ediyor olabilir. Kimi zaman basit kimi zaman da hayati bir problemi ifade edebilen bu uyarıları göz ardı etmemek gerekiyor. Gelin şimdi beraber uyarı işaretlerinin verdiği mesajları inceleyelim.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Motor arıza lambası kırmızı yanıyor: Kırmızı renkli ikaz ışığını gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek durmalısınız. Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.
Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek bir sistem hatası da olabilir, motorun ciddi hasarlar alacağı problemlere de işaret ediyor olabilir. Bu durumda en iyisi bir servise danışmak olacaktır.
Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkliyse aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızıysa hemen araçtan inin ve çekici çağırın. Yaşanan bir aksaklıktan dolayı aracı servise götürdüğünüz halde arıza lambası yanmaya devam ediyorsa arıza kaydı araç hafızasından silinmemiş veya hasar giderilememiş demektir.
Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Aracınızdaki ikaz İmajbet lambaları yanıyorsa motor bileşenleri birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışamıyor demektir.
Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, hava emiş ve egzoz sistemlerden biri bile hasar görse motor ikaz lambaları yanmaya başlar.
Arıza lambasının yanmasına sebep olan hasar bölgelerini ise şöyle sıralayabiliriz:
Hava akış sensörü (MAF)
Oksijen (Lambda) sensörü
Katalitik konvertör
Buji ve buji kablosu
Yakıt dolum kapağı
EGR valfi
Termostat
Yakıt enjektörleri
Akü
Yukarıda bahsettiğimiz bölgelerden herhangi birinde hasar oluşması durumunda motor bir bütün olarak çalışamadığı için ikaz ışıkları yanmaya başlar.
Motor Arıza Lambası Ne Zaman Söner?
İkaz ışığını söndürebilmek için öncelikle yaşanan arızayı tespit etmeli ve duruma göre sorunu tamir ettirmelisiniz. Daha sonra da aracın sistemine işlenen hasar kaydını da silmeniz gerekiyor.
Motor arıza lambası söndürme işlemi için izlenebilecek adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
Arıza tespiti aşamasında aracı bu iş için üretilen cihazlara bağlamalısınız. Aracın beynine bağlanan arıza tespit cihazları ile sorunun kaynağını öğrenebilir ve arıza bilgisini silebilirsiniz.
Eğer ikaz ışığının yanmasına sebep olan arıza geçici bir durumsa, bu arıza bilgisi sistemden silinir ve ikaz ışığı söner.
Fakat ciddi bir hasar söz konusuysa hasar kaydını sistemden silseniz bile sorun giderilene kadar motor ikaz ışığı yanmaya devam eder.
Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söner mi?
Araçta yaşanan bazı aksaklıklar kolayca düzeltilebilir. Bu durumda da ikaz ışığı kendiliğinden söner. Örneğin; eğer arıza lambası yakıt kapağının düzgün kapatılmamasından dolayı yanıyorsa, bir sonraki yakıt doldurma işleminden sonra ışığın söndüğünü görebilirsiniz. Fakat sizin elle düzeltemeyeceğiniz daha ciddi bir hasar söz konusuysa, ikaz ışığı yanmaya devam eder ve soruna müdahale edilene kadar da sönmez.