Yapılan açıklamaya göre, 2010 yılında Otomotiv Teknolojileri Etkinliği sonrasında öğrencilerin uygulama projelerine yönelmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Bununla beraber Dünya üzerindeki proje yarışmaları incelenmeye başlanıyor. Otomotivin üniversiteler arası yarışmalarda daha popüler bir alan olduğu anlaşılıyor. Bununla beraber otomotiv yarışmalarının içinde öğrenciye en çok katkı sağlayacak konsept olarak Formula Student yarışmaları ön plana çıkıyor. Yarışma hakkında yapılan araştırmalarla bu yarışmaya girmeye karar verdiklerini açıkladılar.
Ekip nasıl kuruldu
2011 Ekim ayında YTU Racing ekibi Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde Maktek Öğrenci Kulübü içinde kuruldu. Ekip ilk kurulduğu zamanda yarışma kuralları çerçevesinde araştırma ve tasarımlarla işe başladı.2012 yılı Temmuz ayında Formula Student UK yarışmasına Class 2 takımı olarak katılan YTU Racing ekibi, proje sunumunda genel sıralamada 12. maliyet sunumunda 6. olarak ilk tecrübesini kazandı. Daha sonra edindiği geri dönüşlerle beraber aracın tasarımında yenilikler yaparak imalat aşamasına geçti.
Ekip kimlerden oluşuyor
YTU Racing takımı akademik danışmanlar, okuyan ve mezun olmuş kişilerden oluşuyor. İsimler şu şekilde sıralanıyor.
İmkansız değil
Takıma beklide en çok destek verenlerden olan Yrd. Doç. Dr. Alp Tekin Ergenç, şu an ki amaçlarının otomobili o yarışta yürütmek olduğunu dile getirdi. Varolan imkanlarla herkesin bir şeyler yapacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Alp Tekin Ergenç “biz tüm imkansızlıklara rağmen bu yolda başarılı olacağız” diyerek takıma inancını belirtti. Sözlerine devam eden Alp Tekin Ergenç “ bu çalışmaya hemen herkes katkıda bulunuyor. Şu an alt sınıftan öğrencileri de bu projeye katarak süreklilik sağlamaya çalışıyoruz. Elektrikli otomobil ve benzeri yarışmalar oldukça kolay. Paranız varsa teknolojiyi satın alır ve aracınıza koyup birinci olursunuz. Biz burada yaptığımız her üretimin nedenini sorguluyoruz. İleride seri üretime geçmesini planlıyoruz. Bu sebepten dolayı süreklilik ve mantıklılık bizim için çok önemli.” dedi.
Takımın Akademik Danışmanları
Yrd. Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ, Yrd. Doç. DR. Orkun ÖZENER, Dr. Goldenbahis Levent Yüksek
Takım Üyeleri
Ozan FENERCİOĞLU (Teknik Ekip Lideri / Analiz ve Simülasyon Departmanı Lideri), Umut Kağan KOLTAN (Motor ve Güç Aktarım Departman Lideri/ Pilot), Bülent ŞEN (Şasi ve Araç Dinamiği Departman Lideri) Furkan Can YELKENCİ (Pilot), İlker ÖZTÜRK, Taha FAİDECİ (Destek Ekip Sorumlusu)
Ömer SAVAN, Ezgi BALKAŞ, Merve ABDURAHMANOĞLU, Cihat ÇİFTÇİ, Fatma CEYHAN (Maliyet Departmanı Lideri), Ahmet Ozan ÖZCAN (Takım Lideri), Onur SONER (Teknik Danışman (Mezun),
Cemal USLU (Teknik Danışman (Mezun), İbrahim Ergün KILINÇ (Teknik Danışman (Mezun)
Formula Student Yarışma Konsepti
Formula Student yarışması bazı ülkelerde FSAE adıyla da bilinen yarışmanın İngiltere ayağıdır. Genel olarak motor sporları yarışması olmaktan çok mühendislik yarışması olarak değerlendirilebilir. Bunun temel sebebi araçların sadece performans olarak değerlendirilmeyip öğrencilere iş planı ve maliyet analizlerinin de yaptırılmasıdır.
Formula aracının alt yapısı nedir?
Yıldız teknik üniversitesi öğrencileri tarafından motor haricinde tüm parçaları birebir yapılan otomobil
Yarışmanın bölümleri neler ?
Sekiz bölümden oluşan bu yarış iş planı sunumu ile başlıyor. Bu bölümde öğrencilerden tasarladıkları araç için, yılda 1000 adet üretip satabilecek kapasitede bir firmayı sanal olarak kurması isteniyor. İkinci bölüm maliyet analizi ve sürdürülebilirlik sunumu. Bu bölümde aracınızın maliyetlerini en ufak parçasına kadar yarışma heyetinin belirlediği fiyat tablolarına bağlı olarak hesaplamanız isteniyor. Üçüncü ayak ise mühendislik dizayn sunumu. Bu bölümde aracınızı içlerinde Formula 1 mühendisleri de olan motor sporlarının önde gelen mühendislerinden oluşan jüriye anlatılıyor. Dördüncü ayak Acceleration yarışı. Burada aracın ivmelenme performansı 75 metrelik düz bir yolda ölçülür. Takımlar zamanlarına göre sıralanır ve hızlı takım tam puan alacak şekilde puanlama yapılıyor. Diğer bir değerlendirme ise Skid Pad yarışından. Burda ise aracın yol tutuşunu test ediliyor. 8 şeklindeki piste iki tur sağa ve 2 tur sola olacak şekilde zaman karşı yarışılır ve takımlar hızlanma testindeki gibi puanlandırılıyor. Bir sonraki yarış ise Sprint. Burada pilotlarınızın belli bir süre pistte kalma hakkı vardır ve bu sürede süre de elde ettiği tur zamanlarının sadece en hızlısı değerlendirmeye alınır . En iyi takım tam puan alacak şekilde puanlama yapılır. Bir sonraki ayak ise Endurance yarışı. Araç 2 pilotla 11 er tur olmak üzere pistte 22 tur atar. Bu 22 turun tamamlandığı toplam süre ile puanlama yapılır. En son olarak ise Efficiency. Yakıt verimliliği olarak geçen bu bölüm endurance yarışması içinde takımların 22 turda harcadıkları yakıta göre puanlamasıdır. Yani endurance yarışında hem zamana karşı yarışılır hem de verimlilik kıyaslaması yapılır. Bu yüzden takımlar araçlarının performansını süre ve yakıt açısından optimum değerde tutmalıdır. Buradan toplanan puanlar 1000 üzerinden değerlendirilerek yarışın kazananı belirlenir.
Yıldız Teknik üniversitesinin gençleri tüm zorluklara rağmen yarış için sıkı bir hazırlık içerisindeler. Yarış Temmuz ayında düzenlenecek.