Modifiye Haber

Seat İbiza Volkswagen Polo GTI'a Karşı

Oto Haber

Ateş­li hatc­hback pa­za­rı­nın önem­li oyun­cu­la­rın­dan Po­lo GTI ve Ibi­za Cup­ra, 1.4 lit­re­lik TSI mo­toruy­la dik­kat çe­ki­yor. 180 bey­gir­lik araç­la­rın stan­dart do­na­nı­mın­da oto­ma­tik vi­tes de var.

 Kompakt spor otomobillere verilen GTI unvanı, son 10 yılda ciddi bir değişim geçirdi. Eskilerin sert, iyi yol tutan, konforsuz ve nispeten güçsüz spor otomobillerinin yerini kabul edilebilecek kadar konfor, yüksek performanslı fakat eskisi kadar sert olmayan araçlar almaya başladı.
Spor otomobillerin ille de büyük ve pahalı olmasının gerekmediğini anlatmaya çalışan Volkswagen (VW) ve Seat, hacim küçültme yarışının da nereye geldiğini adeta gözler önüne seriyor.

Motor ve Şanzımanlar Aynı
Ateşli hatchback (Hot Hatch) olarak da tanımlanan bu sınıfın atası sayılan VW, Polo GTI ile pazara yeniden dönüş yaptı. Aracın uzaktan akrabası olan Seat Ibiza Cupra’yla birlikte pazarın zirvesini zorlayan bu ikiliye karşı karşıya getirdik. Her ne kadar aynı motor ve şanzımanı paylaşsalar da araçlarda, sürüş karakterleri, karoserleri hatta sesleri dahil başka bir benzerlik bulmak oldukça güç.



Cupra 3 Kapılı
Polo GTI, standart modelden küçük farklılıklarla ayrılıyor. 15 milimetre alçaltılmış süspansiyon sistemi, 17 inçlik alaşım jantları ve çift egzoz çıkışıyla dikkat çeken araç, hem 3 hem 5 kapılı olarak satılıyor. Ön panjurdaki kırmızı GTI şeridi ve LED gündüz farlarıyla öne çıkan tasarım, iç mekanındaysa ekose koltuk döşemesi ve spor direksiyon simidiyle özel hissettiriyor.

Ibizi Cupra ise sadece 3 kapılı olarak üretiliyor. Araca özel panjur, ön ve arka tamponlar, LED gündüz farları ve ortada konumlandırılan geniş egzoz aracın Cupra olduğunu haykırıyor. Aracı iç mekanıysa spor direksiyon simidi ve koltuklarla ayrılıyor.


Küçük Çukurlarda Bile Hassas
Cup­ra, ak­ra­ba­sın­dan da­ha sert bir süs­pan­si­yon sis­te­mi­ne Gorabet sa­hip. Yol­da­ki kü­çük çu­kur­la­rı bi­le sü­rü­cü­ye his­set­ti­ren sis­tem, ara­cın vi­raj­lar­da yat­ma­sı­nı en­gel­li­yor. GTI’­nin ak­si­ne ön­den kay­ma eği­li­mi dü­şük olan araç, zor­lan­dı­ğın­da ar­ka­sı­nı bı­ra­kı­yor. Bu araç­ta da su­nu­lan XDS, yol tu­tuş li­mit­le­ri­ni ar­tı­rı­yor. İşi­ni bi­len sü­rü­cü­ler, bu sa­ye­de vi­raj­lar­dan yük­sek hız­lar­la çı­ka­bi­lir. Di­rek­si­yon sis­te­mi GTI ile ay­nı tep­ki­ler ve­ren araç, da­ha yu­mu­şak bir di­rek­si­yo­na sa­hip.


60 Bin TL'nin Altında Olması Avantaj

VW’nin Polo GTI için belirlediği başlangıç fiyatı 59 bin 200 lira. Bu fiyata ABS, ASR, XDS, ESP, hillholder, lastik basınç sensörü, ön ve yan hava yastıkları, spor süspansiyon, GTI logolu deri direksiyon, 17 inç alaşım jantlar, radyo/CD/Mp3 çalar ve Jackly özel spor koltuklar gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. 59 bin 500 liradan satılan Ibiza Cupra ise daha zengin bir donanıma sahip. Araçta, 6 hava yastığı, ESP, XDS, LED gündüz farları, hız sabitleyici, park sensörü, Bi-Xenon farlar ve viraj farları, 17 inçlik alaşım jantlar, katlanır aynalar, otomatik klima, hillholder, direksiyondan kumandalı 7 ileri DSG şanzıman gibi uzun bir liste sunuluyor. 

7 ileri DSG Standart
Benzer boyutlarıyla dikkat çeken araçlarda 1.4 litrelik TSI motorlar kullanılıyor. Hem turbo hem kompresör beslemeli ünite, 180 beygir güç ve 250 nm tork üretiyor. 7 ileri DSG şanzımanın standart olarak sunulduğu araçlarda performans değerleri de benzer. Araçlar 0-100 km/s hızlanmasını 6.9 saniyede tamamlayabiliyor. Maksimum hızlarda ise sadece 1 kilometrelik fark var. GTI saatte 229, Cupra’ysa 228 kilometre sürate ulaşabiliyor. DSG şanzımanın muhteşem vites değiştirme hızı, ara hızlanmalarda da etkileyici bir çabukluk sağlıyor. Ortalama tüketimler de 5.9 litreyle eşdeğerde. Motorların performans ve tüketimleri aynı olsa da, yol tutuş ve sürüş karakterleri farklılık gösteriyor.


Konforuyla Cezbediyor

Polo GTI, orta sertlikteki süspansiyon sistemine rağmen konforlu bir yapıya sahip. Yan destekleri başarılı olan koltuklar, konforu da artırıyor. Yüksek tork sebebiyle yavaş virajlarda erken gaza basanlar bolca önden kayma yaşayabilir. Fakat sağ ayağına hakim olabilenler, yüksek hızlarla virajları dönebiliyor. Yol tutunma isteği yüksek olan araçta XDS isimli elektronik diferansiyel kilidi görev yapıyor. Aracın ağır tutulan direksiyon sistemi, çok hisli olmasa da net tepkiler veriyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.