Modifiye Haber

İstanbul trafiğine akademik çözüm

Oto Haber

İstanbul'daki trafik sorunu, üniversitelerin araştırma konuları arasında girerek öğrenciler için tez konusu olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliği ile yürütülen proje ile elde edilen veriler değerlendirilerek trafik bilgileri bilimsel metotlara yansıyacak. Belediyenin bu konuyla ilgili yetişmiş personel sorununu da gidermesi planlanan projeyle birlikte otopark, trafik sıkışıklığı, yaya güvenliği gibi pek çok konu da bilimsel çalışmalara konu olacak.

Yıldız Teknik Üniversitesinde açılan YTÜ-İBB Trafik Kontrol Merkezi Ve Akıllı Ulaştırma Sistemleri Laboratuvarı'nda aslında bir ilk anlamına geliyor. İlk kez bir üniversiteden İstanbul trafiği 24 saat takip edilebilecek. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen proje ile YTÜ'nün Davutpaşa İnşaat Fakültesi'nde bir laboratuvar kuruldu. Bu sayede, İstanbul'un kent içi ulaşım ve trafik problemlerine daha teknik, daha bilimsel, daha güncel, daha inovatif çözümler getirmek için çaba gösterilecek. Bu kapsamda ulaştırma konusunda yeni teknolojilerin araştırılması ve raporlanması, seyahat süresi, alternatif güzergâhlara yönlendirme, kaza uyarı Piabet sistemleri, acil durum trafik yönetim sistemleri gibi konular bilimsel çalışma konusu haline gelerek araştırmalarda kullanılacak.

Laboratuvar sorumlusu İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. M.Sinan Yardım, trafiğin artık elektrikçilerin, elektronikçilerin, bilgisayarcıların ve harita mühendislerinin de konuyla ilgili hale geldiğini belirtti. Laboratuvarda aynı zamanda araştırma ve bitirme tezleri için çalışmalar yapılacağını anlatan Yardım, "Bizim müfredat programımızda bir karayolu dersi, demiryolu dersi, bir de trafik mühendisliği dersi var. Bu dersleri alan öğrenciler bu laboratuvarda uygulama imkanı bulacak. Yani burada hem bilimsel araştırma yapacağız hem de öğrencilere eğitim vereceğiz. Belediye de bu altyapısı oluşmuş öğrencileri İstanbul'da istihdam etmek istiyor. Yani bu altyapısı oluşmuş öğrenciler, mühendis oldukları zaman daha aktif olarak yönetilmeye müsait hale gelecek." dedi.
Kendilerinin teorik bilgi vereceğini, belediyenin de bu kapsamda bir uygulama merkezi oluşturacağını belirten Yardım, "Karmaşık olan bazı trafik ulaştırma problemleri var. Günlük çözümlerle halledilemeyen problemler. Bunların arka planlarını incelemek, belki matematik formüllerle simüle edilmesi lazım. Yani biraz deşilmesi lazım." dedi.

Bölüm öğrencileri de laboratuvar ortamının İstanbul trafiği için olumlu anlamda katkısı olacağını söyledi. Öğrencilerden Merve Çapan, gerek ulaşım, gerek otopark konularında yapılacak çalışmalarla trafik için alternatif çözüm önerileri üreteceklerini belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.